top of page

טיפול בנקעים בקרסול 

עיקמתי את הקרסול, עכשיו נפוח וכואב...

נקע בקרסול מוגדר כמתיחה עד קרע של הרצועות המייצבות את הקרסול.

נקעים מתרחשים בזמן תנועה החורגת מהטווח הטבעי של המפרק, לרוב בתנועה מהירה תחת עומס או שינוי כיוון מהיר שאינו מאפשר תיקון לתנועה החריגה, וישנם שלושה סוגים עיקריים ובהם גם סיבוכים:

  1. נקע לטרלי (הנפוץ ביותר) - מתרחש בתנועת אינורז'ן (הפנייה של כף הרגל לכיוון פנים הגוף) ומלווה במתיחה של הרצועות החיצוניות של הקרסול.

  2. נקע מידיאלי - מתרחש בתנועת איורז'ן (הפנייה של כף הרגל לכיוון חוץ הגוף) ומלווה במתיחה של הרצועות הפנימיות של הקרסול.

  3. נקע גבוה - מתרחש בתנועת פלנטר פלקשן (הפנייה של כף הרגל כלפי מטה) ומלווה במתיחה של הרקמות הגבוהות המקשרות בין עצמות השוק.

Ankle and Ligaments

איך מאבחנים נקע בקרסול ?

באופן מיידי, ובהנחה שהפציעה היא מסוג נקע לטרלי, כמו ל-10000 נוספים בישראל בשנה בממוצע, רגע הפגיעה יתואר בסיפור המקרה כתנועה חדה, לעיתים עם רעש ותחושה של קריעת מיתר בחלקה החיצוני של הרגל המלווה בכאב חד וקושי בדריכה מיד לאחר מכן.

האבחנה הרפואית שמחויבת לבוא לאחר מכן, תלווה בצילום רנטגן, ומקרי הצורך גם CT/MRI או מיפוי עצמות לשלילת סיבוכים נוספים, ביניהם שברים, ופגיעות כלי דם ועצבים.

אוקיי אז נקעתי קרסול...כמה חמור זה יכול להיות ?

לנקעים בקרסול מספר סיווגים:

1. נקע רמה 1 - יאופיין בנפיחות, צבעוניות, וטמפרטורה אזורית נמוכים עם היענות גבוהה לדריכה, מלווה בכאבים נסבלים, וללא סיבוכים נוספים.

2. נקע רמה 2 - יאופיין בנפיחות, צבעוניות, וטמפרטורה אזורית בינונית עם היענות בינונית לדריכה, מלווה בכאבים בינוניים, וללא סיבוכים נוספים.

3. נקע רמה 3 - יאופיין בנפיחות, צבעוניות, וטמפרטורה אזורית גבוהים עם היענות נמוכה לדריכה, מלווה בכאבים חזקים, ואפשרות לסיבוכים שהוזכרו - מצב המחייב אבחנה מדויקת.

 

טיפול ושיקום נקעים - חלון הזדמנויות חשוב !

הרוב הגדול של הנקעים שאיתם מגיעים לבדיקה רפואית מסווגים כרמה 1 ואינם דורשים טיפול רפואי, אלא טיפול/שיקום שמרני.

הטיפול בנקעים יתחלק לשני שלבים: האקוטי והכרוני.

טיפול אקוטי, יכלול את רגעי הפגיעה ועד 72 שעות לאחריה, ברגע הפגיעה נפנה ישירות לאבחון וטיפול רפואי קודם כל ! לאחר ששללו סיבוכי נקעים, יש להתחיל טיפול על פי פרוטוקול RICE, הכולל מנוחה, קירור, לחץ, והרמה, כל אלו מטרתם 

הפחתת כאב, ובעיקר מניעת החמרת הנפיחות, שתוביל

Physical Therapy Session

טיפול כרוני, מומלץ להתחיל מוקדם ככל הניתן לאחר החלק האקוטי וללא דיחוי ! והוא יותאם לסוג הפגיעה וחומרתה, ילווה על ידי מטפל ויתחלק לשיקום מנואלי ושיקום אקטיבי.

השיקום המנואלי, יכלול טיפול בדיקור יבש להפחתת הכאב והספאזם (כיווץ לא רצוני) של השרירים המעורבים סביב הקרסול, חבישה קניזיולוגית לטיפול בנפיחות ותמיכה מכאנית, עיסוי רפואי באוריינטציה לימפתית לפינוי הנוזלים הנצברים מהאזור, ושילוב מכשור כמו אולטרסאונד ולייזר טיפוליים להפחתת הכאב מהרקמה הפצועה.

השיקום האקטיבי, יעשה בו זמנית עם השיקום המנואלי, יותאם לרמת השיפור של המטופל, והוא יכלול חיזוק שרירים המניעים את הקרסול ומייצבים אותו על ידי תרגול כוח, ושיקום יציבה לקרסול על משטחים נעים/לא יציבים על מנת להחזיר את התחושה הפרופריוסטיבית ומהירות התגובה של האזורים הפגועים שאבדה, כדיי לחזק אותם ולמנוע נקעים חוזרים וסיבוכיהם.

אם גם אתם סובלים מנקע בקרסול, פנו אליי עוד היום לשיחת יעוץ ותיאום טיפול בהקדם !

למגבלה תפקודית ותקשה על השיקום.

bottom of page